Ministerul de Externe „a luat notă cu surprindere de alegațiile din documentarul Capcana Europeană prezentat de canalul oficial de televiziune Rossia 1, la 31 mai 2016, în cadrul emisiunii Vesti.Doc. Documentarul reflectă o imagine trunchiată și tendențioasă, în condițiile în care aspectele izolate prezentate în cadrul documentarului nu sunt reprezentative pentru realitățile românești”, precizează ministerul Afacerilor Externe de la Bucureșt.
„Prin acest documentar, Rossia 1, un canal oficial de televiziune cu largă acoperire națională, a ratat șansa de a informa obiectiv și corect opinia publică”, subliniază MAE.
Ministerul de Externe mai arată că „întregul proces de aderare a României la NATO în anul 2004 și, ulterior, la UE în anul 2007, s-a realizat pe baza susținerii largi a populației și a unui sprijin consensual al întregii clase politice, prin exercitarea dreptului suveran de opțiune în domeniul politicii externe și de securitate. Calitatea de membru a României în cele două organizații a adus și continuă să aducă beneficii cuantificabile pentru cetățeni”.
Totodată, MAE precizează că România a respectat și va continua să respecte dreptul la liberă exprimare. MAE reiterează faptul că libertatea de exprimare nu anulează, însă, responsabilitatea asigurării unei informări obiective și corecte a publicului.
Ministerul Afacerilor Externe reacționează după ce postul public de televiziune din Rusia, Rossia 1, a difuzat noaptea trecută un documentar ce prezintă România într-o manieră tendențioasă. Principala supărare a Moscovei este existența scutului antirachetă de la Deveselu. Filmul a fost dezbătut apoi într-o ediție speciala cu experți pro și contra NATO.
În documentarul „Capcana Europeană”, României îi sunt dedicate 13 minute. Imaginile folosite, dar și comentariul, scot în evidență sărăcia și lipsa locurilor de muncă din țara noastră. Filmările au fost făcute la Deveselu, dar și în cartiere insalubre din București, în sate cu locuințe fără electricitate și în palate ale comunităților de romi din sudul țării. Este intervievat și fostul președinte al României, Traian Băsescu, dar nu este menționată data filmării.
Documentarul apare la scurt timp după ce Vladimir Putin a declarat că Rusia a luat în colimator România și Polonia pentru scutul antirachetă.